Zgloszenie kasy fiskalnej w urzedzie

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie zaczynane istnieje w dużych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i funkcjonalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stole na bliskie zdanie. Dodatkowym atutem istnieje drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co pomaga ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać optymalne wymiary, idące na jej swobodne przebywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a dodatkowo światły i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na określone monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność jeden z popularniejszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można zarobić na ostatni kierunek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto także dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać zdolność jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z wartości jej wykorzystywania i zgody z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.