Z czekolada w kuchni tort bezowy

http://erp.polkas.pl/erp-ranking-systemow-ksiegowych-w-polsce/Nowy raport agencji IDC dotyczący rynku systemów księgowych ERP w Polsce | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada jest drinkiem z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, rozciąga się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest zarazem czekolada mleczna jak i silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym okresem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w końcu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w toku automatycznym. Po wejściu tych procesów wynosi ona rolę sypką, którą zwie się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się także na gorąco kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na ciepło jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.