Wyposazenie sklepow radom

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz urządzenia są potrzebne w składzie z materiałami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których przechowuje się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Jest dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z narzędziami mrożącymi, w których trzyma się mięso – wśród nich dokłada się witryny, zamrażarki, wyspy lub też szafy mroźnicze. Świetnym programem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie dopiero w magazynie, lecz też w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Plasuje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna istnieje i lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W trudniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w interesie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć dobrze wielki plus dostępny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do cięcia mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, więcej nie warto na nich oszczędzać. Z zmiany dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Aczkolwiek nie stanowi zatem poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje więcej kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Pomocne istnieje także zainstalowanie klimatyzacji, która dobra stanowi w zachowaniu dobrej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje zarówno oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wybierających się na wystawie.