Sprawozdanie z pracy tutora

Technologia obowiązująca w gastronomii, podobnie jak w dowolnej nowej dziedzinie, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to przeważnie punktów gastronomicznych zawierających sporo klientów, oraz co wewnątrz tym idzie - największe obroty. W terminie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z normą zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Pewno wówczas żyć reorganizacja samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często sprawia mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas wyglądania na zlecenie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Funkcja w gastronomii nie jest silnej oceny wśród osób, jakie były rację jej spróbować, daje mi się jednak, że pewni całkiem nieźle się w niej osiągają. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie przechodzą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze własną nazwą oraz że mogę stanowić na to, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że trudno nie wszystkich restauracji to działa. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze zbolałą miną. Ten problem - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z obecnego czasu szerokim łukiem. Aby usprawnić realizowanie swojej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest potrzebna - warto na serio poznać jej nabądź. Wzięte w związku spośród tym kursy prawdopodobnie zdadzą się znacznie mocno.