Home Technika Sposoby na przygotowanie smacznego mięsa

Sposoby na przygotowanie smacznego mięsa

Marzec 15, 2016

Kuchnia polska opiera się w większości na daniach mięsnych. To od sposobu w jaki przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem czy porażką.

Mycie
Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno robić tego, jeżeli mamy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia przenosimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie
Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przygotowaniu będzie ono soczyste i miękkie. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest to ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę i będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna
Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im mniejszym ogniu będziemy to robić, tym lepiej. Mięso składa się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka i wysoka temperatura powoduje, że staje się ono suche i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono swoją soczystość i smak.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

Leave a Comment