Pakowanie prozniowe profi cook

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rozwiązanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i monitoruje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy sposób materiałów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. I właśnie produkty o całej mocy i wspaniałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych rozmiarach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem energię i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - tanie w średnich rozmiarach również jako urządzenia wolnostojące, urządzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do stosowania ze względu na energię procesu (wprowadzenie do komory woreczka z towarem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stawia się je zawsze w wielkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią to dania o niskich rozmiarach, w pakowaczce rzuca się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stosuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z doskonałej klasy stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, zaś to z kolei działa na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.