Pakowanie prozniowe maszyny

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i dania do pakowania zaliczane są zarówno do ich potrzeb, idąc na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub więcej stosuje pojemniki próżniowe stworzone z plastiku. W wypadku pojemników najczęściej brane są specjalne pompki ręczne, które powodują na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i służą jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób leczenia można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Zajmują one najczęściej uniwersalny rozmiar, ponieważ wolno je zaczynać również do zamykania butelek z winem, kiedy również do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino potrafi stanowić noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoce przez 2-3 dni.

Do codziennego użytku potrafią być jeszcze dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w określonych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w zależności od typu wyrobu a z miejsca, gdzie będzie on trzymany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania ciągnie się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa lub herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso prawdopodobnie być zbierane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, iż nie interesują one za dużej powierzchni.