Pakowanie prozniowe jedzenia

Produkty spożywcze coraz częściej umieszczane są w specyficznych warunkach, aby przedłużyć moment ich trzymania i dodatkowo zminimalizować ryzyko zepsucia przy kontakcie z powietrzem albo z nowymi materiałami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności znajduje się nie dopiero w magazynach, lecz i w punktach gastronomicznych czyli w swoich mieszkaniach. Pakowanie próżniowe kupi na przechowywanie żywności w domowych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym liczy pakowanie próżniowe żywności? Do tego planie korzysta się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których stawiane są produkty żywnościowe. Następnie korzystając ze specjalistycznych urządzeń z pojemnika czy worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest wysoko, szczelnie zamykany (foliowy worek jest więcej zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co pozwala próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania nowych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso zapewne żyć ukrywane przez 26 miesięcy, znacząco ciągnie się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, noszonych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, ale i grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W pomieszczeniach prywatnych obraca się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania produktów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi istnieć składowane nie przez 2 dni, tylko przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i toż wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych prawdopodobnie istnieć również przechowywana odzież, która zajmuje niewiele miejsca dzięki zastosowaniu próżni do pakowania.