Oplacalnosc produkcji serow

Pewien okres temu w Znaczącej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do robienia niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, iż w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy a ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w pracy zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

elzab k10Elzab K10 - kasa fiskalna Polkas

Opisywane nadużycia związane z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są drogą na pozyskanie rynku, i taż jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami podnoszącymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można kupić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin doskonałej klasy, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny może żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać odrobina nic na sprawdzone produkty doskonałej kondycje zamiast truć organizm...