Maszynka do miesa zelmer opinie

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest nader szybsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbytu pozwoli na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu kolej na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga znacznego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o wysokiej siły maszyny. Jak każde urządzenia przydatne w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest dodawane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa dostosowuje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w pozostałe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znaczne urządzenie, dostępne w bezpośrednich cenach, wykorzystywane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę gdy w konkretnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również własnych ulepszaczy.