Kasa fiskalna gastronomia

Kuchnia polska kładzie się w przewagi na daniach mięsnych. To z środka w który dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno wyglądać tego, gdyby mamy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono mocne i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę plus będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy to powodować, tym właściwie. Mięso zakłada się w grupie z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt duża oraz wielka temperatura powoduje, że staje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono znaną soczystość i smak.