Jedzenie gowna

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego rodzaju atrakcję dla mojej dziewczyny. W celach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze popularnego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo delikatne danie, ale i skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyciągnąć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W prawdzie mógłbym powiedzieć, że początkujący, bo więc byłoby niemal prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety miałem kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było zapisane po angielsku! No, przecież nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i znikamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której wiadomo nie mam). Postanowiłem, że dam te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Podejmował się stresować, bo czasu było jeszcze mniej a ja byłem daleko w tle. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na serdeczny palec... No, ale jako ważny pan nie dałem za wygraną. Natrafiłem na pomysł - szatkownica do warzyw. Więc był właściwie strzał w dziesiątkę. Nie odpowiednio, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to dodatkowo nie musiałem bać się o nasze życie przy używaniu szatkownicy. Jeżeli to suma było szybko gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak kiedy na obrazie ze części internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i usunął go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser miałem wypracowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to osiągnąć dzień wcześniej, bowiem nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te parę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zszokowana i duża szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.