Decyzje o wycofaniu produktu leczniczego z obrotu podejmuje

Pewien okres teraźniejszemu w Wysokiej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do budowania niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w praktyce wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są drogą na zdobycie rynku, a jedna jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie stosowaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można zdobyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny że istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać mało nic na sprawdzone produkty doskonałej jakości zamiast truć organizm...